När man tvättar håret enligt No Poo, en tvättmetod som går ut på att man i första hand undviker uttorkande sulfater och miljöskadliga silikoner, använder man ofta en basisk tvättprodukt. Det kan vara en hemmagjord bikarbonatblandning, äggtvätt eller en fast schampotvål. pH-värdet i hår och hårbotten ska dock inte vara basiskt utan svagt surt, runt 4,5-5,5. Då använder man efter tvätt en så kallad ”surskölj” för att få ner pH-värdet till en nivå som håret mår bra av. Gör man inte det är hårets fjäll öppna och det både slits mer, blir trassligare och ser mattare ut. Generellt kan man bestämma själv om man vill låta hårsköljen sitta i eller om man sköljer ur den med vatten. Jag brukar skölja ur den och passar då även på att kamma håret med en glestandad kam för en skonsam utredning.
Det mesta som är surt går att göra surskölj av men det finns vissa ingredienser som ger håret en extra skjuts.

Här är några av mina bästa tips!

Stinkande Rolls Royce

Äppelcidervinäger är sursköljens Rolls Royce, den har (nästan) allt! Bra pH-värde för att återställa balansen i hårbotten efter tvätt med schampotvål, gör håret lätt att reda ut, löser upp beläggningar som lagt sig på håret, ger glans och hjälper håret att locka sig. MEN… den stinker! Som tur är försvinner lukten så snart håret torkat, men för vissa är lukten för jobbig under torktiden och då finns det andra alternativ att testa. Har du hårkaos? Använd äppelcidervinäger tills håret lugnat sig och testa dig sedan vidare till den surskölj du gillar bäst.

För mig är det här den mest utredande sursköljen och om mitt hår är i en trasslig period är det äppelcidervinäger som gör tricket! Se även vår utredningskam!

 • 2-4 msk äppelcidervinäger
 • 5 dl vatten

Ta 2 msk om du har torrt hår och 4 msk om du har fett hår eller flagande hårbotten.

Solblekta slingor

Citronvatten har länge varit en av mina favoriter till håret på sommaren. Eftersom jag själv är blond och inte färgar håret tar jag gärna lite extra hjälp av skafferivaror när solen är ute för att få till de där härliga solblekta slingorna. Citron är mer uttorkande än äppelcidervinäger så känn efter om det passar ditt hår, blir håret torrt får du testa dig vidare. För en extra skjuts med blekningen brukar jag blanda citronvattnet med torkade kamomillblommor. Blommorna är inte tillräckligt sura i sig för att fungera som surskölj men gör sig perfekt i kombination med citron. Kamomill är dessutom utredande och även lugnande för en hårbotten som är irriterad, flagar eller kliar.

 • 1 tsk honung
 • 2 tsk (silad) citronjuice
 • 5dl infusion av kamomill

Infusionen gör du genom att lägga 2msk torkade kamomillblommor i en halvliter hett vatten, låt dra i 5-10min innan du silar av blommorna. Vill du att håret ska blekas sköljer du inte ur sursköljen utan låter det sitta i till nästa tvätt.

Stärkande Hibiskus

Hibiskus används för att göra håret starkt och glänsande, en del menar även att den avhjälper håravfall. Eftersom blomman innehåller mycket pigment kan platinablont hår riskera att få en svagt rosa skiftning men på mitt mellanblonda hår har det aldrig lämnat några spår och på mörkare hår ger det riktigt vacker lyster. Det kan vara bra med en mjukgörande ingrediens så som Aloe Vera i sursköljen, men det är inget måste.

 • 5g/1,5 msk hibiskus
 • 5 dl vatten
 • 1 tsk Aloe Vera (valfritt)

Låt hibiskusen dra i varmt vatten tills det fått en mörkrosa färg. Lös upp aloen i en liten mängd av hibiskusvattnen först och rör sedan ihop med resten.

Väldoftande brunett

När man slutar med skadliga parfymämnen mår kroppen bra, men ibland kan man sakna det där extra doftpåslaget när man är nyduschad. Här har du en riktigt uppfriskande och fräsch doftsättare som även fungerar som surskölj!

 • 5 dl valfritt svart te
 • Ett par teskedar färsk rosmarin (drygt 1tsk om den är torkad)

Lägg i rosmarin samtidigt som teet drar. Häll av rosmarin och teblad. Skölj och njut! Svart te kan innehålla lite pigment så den här sursköljen rekommenderas framförallt till dig som vill få vacker lyster i brunt hår.

Skön hårbotten

Kliar hårbotten? Eller känns den öm? Eller vill du bara ha en extra uppfriskande hårskölj? Då är det här receptet för dig! Myntan lugnar hårbotten och friskar upp sinnet. Den är inte tillräckligt sur i sig själv så lite citronjuice behövs också. Tillsätt gärna lite honung för att motverka att citronen kan vara lätt uttorkande.

 • 5 dl infusion av mynta
 • 2 tsk citronjuice
 • 1 tsk honung

Infusionen gör du genom att lägga en liten näve färsk mynt i en halvliter hett vatten, låt dra i 5-10min innan du silar av bladen. Häll gärna i honungen när infusionen svalnat något, rör om så att den löser upp sig. Låt verka 2-10min, det här är en fantastisk välgörare för kliande hårbotten och är värd att få sitta i lite extra!

I recepten ovan är det äppelcidervinäger, citronjuice, hibiskus och svart te som ger det sura pH-värdet som krävs efter tvätt med schampotvål. Så länge du har med någon av de komponenterna i ditt surskölj kan du experimentera friskt med de örter och blommor du gillar bäst.

Ha så skoj!

Kategorier: Kemikalieklok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0