Fantastiskt välmående hår med surskölj [5 No Poo recept]

Fantastiskt välmående hår med surskölj [5 No Poo recept]

När man tvättar håret enligt No Poo, en tvättmetod som går ut på att man i första hand undviker uttorkande sulfater och miljöskadliga silikoner, använder man ofta en basisk tvättprodukt. Det kan vara en hemmagjord bikarbonatblandning, äggtvätt eller en ekologisk Aleppotvål. pH-värdet i hår och hårbotten ska dock inte vara basiskt utan svagt surt, runt 4,5-5,5. Då använder man efter tvätt en så kallad ”surskölj” för att få ner pH-värdet till en nivå som håret mår bra av. Gör man inte det är hårets fjäll öppna och det både slits mer, blir trassligare och ser mattare ut. Generellt kan man bestämma själv om man vill låta hårsköljen sitta i eller om man sköljer ur den med vatten. Jag brukar skölja ur den och passar då även på att kamma håret med en glestandad kam för en skonsam utredning.
Det mesta som är surt går att göra surskölj av men det finns vissa ingredienser som ger håret en extra skjuts.

Här är några av mina bästa tips!

Stärkande Hibiskus

Surskölj på Hibiskus är ett av de lättaste recepten att göra och infusionen av Hibiskus gör håret starkt och glänsande, en del menar även att den avhjälper håravfall och ökar hårtillväxten. Den här sursköljen hjälper också mot frissigt hår och avbrutna hårstrån. Regelbunden användning av surskölj med Hibiskus kan pigmentera grått hår hos mörkhåriga, vill du få ännu bättre effekt på grått hår kan du låta infusionen stå över natten innan du silar bort blommorna. Eftersom blomman innehåller mycket pigment kan platinablont hår riskera att få en svagt rosa skiftning men på mitt mellanblonda hår har det aldrig lämnat några spår och på mörkare hår ger det riktigt vacker lyster.

Låt hibiskusen dra i varmt vatten tills det fått en mörkrosa färg, några minuter brukar räcka, sila bort blommorna och sursköljen är redo att användas! För riktigt smidig tillredning, häll blommorna i en tesil och lägg i en tom burk eller flaska och fyll på med det ljumma duschvattnet innan du börjar tvätta håret, låt stå. När det är dags för surskölj är blandningen färdig och du behöver bara plocka ur tesilen och hälla sursköljen över håret.

Skön hårbotten

Kliar hårbotten? Eller känns den öm? Eller vill du bara ha en extra härlig hårskölj? Då är det här receptet för dig! Nässla och Ringblomma lugnar en irriterad hårbotten och sinnet. Den är inte tillräckligt sur i sig själv så lite hibiskus behövs också.

 • 1 msk ekologisk nässla
 • 1 msk ekologiska ringblommor
 • 1,5 msk ekologisk hibiskus
 • 5 dl vatten

Sursköljen gör du genom att lägga nässla och hibiskus i en halvliter hett vatten, låt dra i 5-10min innan du silar av bladen. Låt verka 2-10min, det här är en fantastisk välgörare för kliande hårbotten och är värd att få sitta i lite extra!

Solblekta slingor

Citronvatten har länge varit en av mina favoriter till håret på sommaren. Eftersom jag själv är blond och inte färgar håret tar jag gärna lite extra hjälp av skafferivaror när solen är ute för att få till de där härliga solblekta slingorna. Citron är mer uttorkande än äppelcidervinäger så känn efter om det passar ditt hår, blir håret torrt får du testa dig vidare. För en extra skjuts med blekningen brukar jag blanda citronvattnet med torkade kamomillblommor. Blommorna är inte tillräckligt sura i sig för att fungera som surskölj men gör sig perfekt i kombination med citron. Kamomill är dessutom utredande och även lugnande för en hårbotten som är irriterad, flagar eller kliar.

 • 2 tsk (silad) citronjuice
 • 2 msk ekologiska kamomillblommor
 • 2 msk ekologiska ringblommor (valfritt)
 • 5dl vatten

Lägg kamomillblommor och ev. ringblommor i en halvliter hett vatten, låt dra i 5-10min innan du silar av blommorna. Häll i citronjuicen och rör om. Vill du att håret ska blekas sköljer du inte ur sursköljen utan låter det sitta i till nästa tvätt.

Stinkande Rolls Royce

Äppelcidervinäger är sursköljens Rolls Royce, den har (nästan) allt! Gör håret lätt att reda ut, löser upp beläggningar som lagt sig på håret, ger glans och hjälper håret att locka sig. MEN… den stinker! Som tur är försvinner lukten så snart håret torkat, men för vissa är lukten för jobbig under torktiden och då finns det andra alternativ att testa. Har du hårkaos? Använd äppelcidervinäger tills håret lugnat sig och testa dig sedan vidare till den surskölj du gillar bäst.

Om mitt hår är i en trasslig period är det äppelcidervinäger som gör tricket! Se även vår utredningskam!

 • 2-4 msk ekologisk äppelcidervinäger
 • 5 dl vatten

Ta 2 msk äppelcidervinäger om du har torrt hår och 4 msk om du har fett hår eller flagande hårbotten.

 

Väldoftande brunett

När man slutar med skadliga parfymämnen mår kroppen bra, men ibland kan man sakna det där extra doftpåslaget när man är nyduschad. Här har du en riktigt uppfriskande och fräsch doftsättare som även fungerar som surskölj!

Lägg i rosmarin samtidigt som teet drar. Häll av rosmarin och teblad. Skölj och njut! Svart te kan innehålla lite pigment så den här sursköljen rekommenderas framförallt till dig som vill få vacker lyster i brunt hår.

Användning

Tvätta håret med Aleppotvål, skölj ur ordentligt. Fördela sursköljen över hela hårbotten och längderna, om du har långt hår kan du först doppa längderna i sursköljsbehållaren innan du häller resten över hårbotten. Låt sitta i minst 1 min. Kamma håret med glestandad kam samtidigt som du sköljer ur sursköljen, duschstrålen hjälper till att separera hårstråna och tillsammans med sursköljens utredande egenskaper blir håret lättkammat. Vill du hellre låta sursköljen sitta i utan att skölja ur så går det bra det med, pH-värdet är redan neutraliserat.

Testa själv

I recepten ovan är det hibiskus, citronjuice, äppelcidervinäger eller svart te som ger det sura pH-värdet som krävs efter tvätt med Aleppotvål. Om du har med någon av de komponenterna i ditt surskölj kan du experimentera friskt med att lägga till de örter och blommor du gillar bäst.

Hållbarhet

Upp till en vecka i kylskåp, lite längre om sursköljen innehåller rosmarin som har lätt konserverande egenskaper. Så länge det inte ligger någon hinna på vattenytan är den fräsch.

Ha så skoj!

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Hej!
  Är helt ny på detta och blir lite förvirrad. Jag snubblade in på ”malin i ratan”s tvålar och blev sugen på att testa hårtvålar. Men hon säger att man inte behöver surskölj efter varje tvätt. Vad är skillnaden på hennes tvålar jämfört med aleppo som du föredrar?

  Sen, jag har en lat man.. och ska jag få med honom på det här vilket jag verkligen vill då han har psoriasis och jag upplever att även de ekologiska schampona vi testat (m åkerberg, bruns mfl) inte ”hjäper” honom utan fortfarande torkar ut och han måste använda receptbelagda mediciner och krämer. Det kanske han aldrig kan komma ifrån helt de vet jag inte men jag vill iaf försöka hitta bättre alternativ som kan underlätta.
  Så min fråga efter detta långa utlägg. Kan man förbereda lite mer surskölj i en flaska för ett par tvättar eller måste den vara helt nygjord?

  Tack på förhand!!

  1. Hej!

   Behovet av surskölj kan dels bero på pH-värdet på tvålarna, men också hårdheten på vattnet man duschar i. Det är ganska ovanligt med pH-neutraliserade hårtvålar men det finns. Vår erfarenhet är ändå att de flesta hår mår bra av en surskölj.

   Tyvärr håller surskölj inte speciellt länge eftersom det är mycket vatten i. Det håller ungefär lika länge som en kopp te som står framme i rumstemperatur brukar vi säga, några dagar alltså.
   Det absolut smidigaste och mest välgörande sursköljet är utspädd äppelcidervinäger. Den outspädda flaskan kan stå i badrummet, sen häller man i 2-4 msk vinäger och fyller upp med vatten (3-5 dl) inför varje tvätt. Det går snabbt att blanda ihop!
   Hoppas han kan bli bättre i hårbotten!

 2. Hej
  Jag blandar surskölj med äppelcidervinäger i en liten blomspruta som räcker till ca tre tvättar.
  Har inte märkt att det blir sämre fast den stått nån vecka. Har använt Aleppotvålen ca 2 månader och tycker att jag tappar mindre hår och mitt gråa hår har aldrig varit så mjukt. När jag gjorde ren silen i duschen blev jag förvånad över att det nästan inte var något hår där.
  Tycker också att Aleppotvålen är den bästa schampotvålen som jag har provat.
  Åsa

 3. Hej!

  Lagt min första order och ser framemot att påbörja vår kemikaliedetox här hemma.

  Dock funderar jag på det här med lukten av surskölj då jag simtränar två dagar i veckan.

  Med tiden kanske jag kan tajma in så jag tvättar håret efter en av träningarna, men hur långt efter att sursköljen är använd luktar den när håret blir fuktigt?

  Tack på förhand.
  Sanna

  1. Svårt att säga, det beror på hur väl du sköljer ur sursköljen. Med en ordentlig ursköljning behöver det inte lukta speciellt mycket alls! Lycka till!

  2. Använd badmössa och tvätta håret hemma på morgonen iställetvettja!

 4. Hej!

  Jag fick mitt NoPoo startkit förra veckan. Idag har jag äntligen tvättat mitt hår helt enligt NoPoo och det känns jättebra. Redan under tvätten märkte jag skillnaden i hur håret kändes. Jag blev förvånad också hur bra den bredtandade utredningsborsten funkade för mitt tunna hår.
  Jag har som sagt var väldigt tunt hår som lätt blir fett och nertyngt, och behövdes tvättas ofta, oftare än vad jag orkade…, måste jag erkänna. Hoppas mitt hår kan nu börja andas ut och må bra och hålla sig fräschare längre. Är så taggad på att fortsätta med Aleppotvålen och hybiskus-sursköljen. Sen kommer jag att testa andra surskölj också, men denna verkade enklast utan stark lukt.
  Tack för all inspiration och fina produkter!

  Mvh /Szilvia

 5. Jag har en fråga kring sursköljsrecepten: är de beräknade för en tvätt? Alltså ska jag hälla i all sursköj i håret som står i recepten?
  Ska snart börja med NooPoo då jag i många många år haft problem med min hårbotten i form av mjälleksem och även oerhört mycket fett som gjort att det sett fett ut efter bara en dag så hoppas verkligen det här kan hjälpa.

  1. Ja, de är beräknade efter en tvätt förutsatt att du har långt hår. Med kort hår kan minska mängderna. Lycka till och välkommen till ”No Poo världen”!

 6. Undrar bara om du menar att man lägger nässla, hibiskus och ringblomma tillsammans i hett vatten? I receptet står inget när ringblomman ska i.

  1. Hej!
   Ja, lägg i alla på en gång. Ska se över recepten så att de blir extra lätta att följa!

 7. Skall man kamma ut håret efter sursköljen med en bredtandad kam.
  Skall börja köra med aleppotvål 40% o sedan surskölj.
  Men först tvätta ur det innan. Mitt hår e så trist. Och trasslar ihop sig o jobbigt att kamma ut. Har halvlångt/långt hår.Känns som det e skit i schampo även om man ej köper skitptodukter i en vanlig affär.
  Hoppas detta blir bra.

  1. Hej!
   Red ut håret före tvätt med glestandad träkam. Tvätta håret med Aleppotvål, skölj ur. Häll över sursköljen, låt verka någon minut, sedan reder du ut håret med kammen igen samtidigt som du sköljer ur håret. Då hjälper vattenstrålarna till att göra utredningen ännu skonsammare. Obs att alla träkammar inte tål att användas i duschen, den vi säljer i webbshoppen är helt utan lim och håller formen bra både för blöt och torr användning. Lycka till!

Lämna ett svar

Stäng meny
Varukorg