Vilket solskydd ska du använda till ditt barn?

Med solens första strålar kommer den naturliga frågan ”Vilket solskydd ska jag använda till mig och min familj?” Det finns bättre och det finns sämre, och längre ner kommer vi bjuda på några länkar till de som är mindre problematiska, men det är en knepig fråga att svara på. Vi tror att en annan fråga är betydligt viktigare, nämligen: ”Hur länge kan mitt barn vara i solen?”

Solskyddsmedel är inte det skydd vi tror att det är

 Man får inte glömma att solkrämens enda värdefulla komponent är dess solskyddsfaktor. En solskyddsfaktor förlänger tiden man kan vara i solen utan att bränna sig. Därav är inte solskydd en nödvändig lösning, vilket man lätt kan få för sig genom media, det enda som är nödvändigt är att reglera soltiden. Det kan man enkelt göra genom att vara inomhus eller sätta sig i skuggan.

Faran med solen finns även om du inte bränner dig

Solskydd gör att du kan vara längre i solen utan att bränna dig. Och visst är det osunt att bränna sig i solen men att ni inte blivit röda betyder inte att ni har duckat för faran.

En studie gjord i Sverige visar att risken för att utveckla melanom (hudcancer) fortsätter öka, trots ökad användning av solkräm.

Det finns inget konstaterat skydd mot melanom om man fortsätter vistas länge i solen trots användning av solkräm, oavsett SPF. Det kan snarare ge en falsk trygghetskänsla av att man är skyddad och därför vistas ute i starkt solljus extra länge.

Solskyddsmedel kan förhindra vårt upptag av D-vitamin

En professor vid Göteborgs universitet berättar att det är väldigt viktigt att både vuxna och barn får tillräckligt med D-vitamin och att det är bättre att få det av solen än via tillskott. Han menar också att man ska undvika solskydd när man vill producera D-vitamin. D-vitaminbrist kan länkas till ett flertal sjukdomar eftersom det påverkar både hormonsystem och immunförsvar, och är vanligare här på nordligare breddgrader än i länder med mer sol året om.

Det absolut säkraste sättet att sola

Mellan 5-30min i solsken mitt på dagen rekommenderas för maximal D-vitaminbildning. Det är viktigt att inte bränna sig och det tidsspannet ska anpassas för din hud. 5min för mycket ljus hud som lätt blir röd och 30min för den som lätt blir brun och aldrig bränner sig. Är du mörkhyad behövs 1-2 timmar i solen för att bilda tillräckligt med D-vitamin. Resterande tid då? Om du är ute längre än så medan solen lyser starkt är det bättre att skydda sig med tunna kläder och solhatt än med solkräm. Varför? För att vi inte är skyddade mot melanom när vi exponerar huden länge för solen, även om vi inte bränner oss.

Lagom sol är det vi behöver

När jag var liten på 80/90-talet smorde man sig när man var på solsemester utomlands, eventuellt med låg solskyddsfaktor i början av sommaren i Sverige. Jag kan inte minnas att jag skulle ha med solkräm till skolan eller att jag någonsin brände mig under skoltid heller. Idag ska stora som små smörjas med SPF 30-50 så fort det är minsta risk för sol. Det får ju som konsekvens att huden förblir vit och inte skapar något eget skydd mot solens strålar, det är nämligen det som händer när vi blir bruna. Det innebär att vi bränner oss lättare om vi glömmer solskyddet vilket i sin tur ökar risken för hudcancer. En sund solbränna är nyttigt! Att bli röd är en naturlig indikation på att det är dags att sätta sig i skuggan som vi missar när vi har solskydd på oss.

Var solklok, det är kemikalieklokt.

Det är inte svårt att sola klokt, men kanske utmanar dig att bete dig lite annorlunda i solen. Undvik att vara länge i direkt solljus mellan 11-15. Använd tunna täckande kläder och bredbrättad solhatt när du fått ditt D-vitamin för dagen. Häng på stranden på förmiddagen eller sena eftermiddagen istället för de hetaste timmarna. Förutom att det är en smartare solvana (och skönare) är det dessutom säkrare för barnen, som lättare drabbas av vätskebrist när det är väldigt varmt ute.

Tips på solkläder

Farfarsskjortor är extra bra eftersom de ligger tätt intill nacken. De har dessutom varit trendiga i flera år och går att hitta både second hand och i vanliga klädbutiker. Ett par tunna haremsbyxor är täckande utan att vara varma. Trekvartsbyxor eller lite längre kjol tillsammans med knästrumpor är ytterligare ett populärt alternativ för våra barn. Välj en solhatt som har vida brätten så att ansiktet och nacken skuggas ordentligt.
Naturmaterial som linne, silke, lyocell, viskos och modal är svala och sköna på sommaren, bomull är också ett bra alternativ. Lyocell är troligtvis det mest klimatsmarta men har inte blivit så vanligt ännu.

Läs mer om hur du giftminimerar hemma.

Tips på bättre solskydd

Om man måste vistas i solen och inte vill bränna sig finns det några solkrämer som har bättre innehåll än andra, men viktigare än att fundera på om det finns giftfria solkrämer är att undvika översolning pga melanomrisken.

Det gör du genom att:

 • Endast exponera huden för starkt solljus en kort tid varje dag för att producera D-vitamin och pigment som ger ett naturligt skydd mot solen
 • Använda täckande kläder eller spendera tid i skuggan när du har fått tillräckligt med sol

 Många vanliga solskyddsmedel innehåller dock ingredienser som är allergiframkallande, hormonstörande och miljögiftiga, undvik dem!

Dessa märken är bland de mest naturliga på marknaden:

Detta inlägg har 19 kommentarer

 1. Mycket spännande ämne och en ren djungel när man väl känner att man måste använda solskyddsfaktor. Är ECO COSMETICS solskyddskräm för barn inte bra kemikaliemässigt?
  Mvh/Mia

  1. Den är också ett bra val, kanske en av de bästa förra året. Men nu när det har kommit renare produkter ut på marknaden så är det de vi rekommenderar i första hand.

   1. Tack för svar. Jag har beställt suntribe som vi kan använda när jag känner att det är ett absolut måste. Så glad att jag har hittat denna sida 😊.
    Mvh/Mia

 2. Vad tycker du om Evy 50+? Är den ok?

  1. EVY innehåller miljöskadliga silikoner. Produkterna i inlägget har ett renare innehåll.

 3. Fysikaliska skydd utan nanopartiklar. Men helt ärligt: vistas i skuggan eller inomhus.

  1. I produkten finns allergiframkallande eteriska oljor, som vi avråder ifrån när det finns oparfymerade alternativ.

  1. Lovea (den oparfymerade) har någon ingrediens som kan vara hudirriterande men hör till de bättre alternativen, har du den kan du behålla den

   Solkrämerna i inlägget har färre ingredienser och högre andel ekologiskt innehåll (Lovea har endast en ekologisk ingrediens), därför rekommenderar vi dem i första hand.

   1. Tack så mycket för ditt svar!

 4. Vad anser ni om LR Health and Beauts produkter ex. Aloe Vera Sun spray active spf 30?

  1. Produkten du frågar om saknar innehållsförteckning på LR´s hemsida vilket gör att vi inte kan uttala oss specifikt. Dock så brukar man inte hitta alltför roliga ingredienser hos företag som inte är tydliga med vad de använder för ingredienser.

 5. Hur är Riemann p20 och innehållet i den? För vuxna eller även barn?

  1. Riemann P20 använder sig av kemiska solskydd som går in i huden. Fysikaliska filter är betydligt bättre, framförallt för barn men även vuxna, eftersom de lägger sig utanpå huden (som en hinna ung.).

 6. Hej. Läser att ovanstående rekommenderade solkrämer innehåller zinkoxid. Norska Forbeukerrådet har också gjort tester av solkrämer och där skrev dem att några av solkrämerna inte rekommenderas pga. ”EDTA og zinc oxide forbindelser, som kan være skadelig for miljøet”. Vad är era synpunkter på det? Är det bara zinkoxid-EDTA-föreningen som är miljöfarlig eller zinkoxiden även bara för sig? Innehåller de solkrämerna ni rekommenderar också zinkoxid i just denna förening med EDTA? Har ni någon uppfattning om hur bra/dåliga de solkrämerna som de rekommenderar är?

  Du hittar länkarna här:

  https://www.forbrukerradet.no/test/no-testkategori/solkremtesten-2017/

  https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/forbrukerradet-skuffet-over-resultatene-i-ny-solkremtest

  Tack på förhand för era synpunkter.

  Mvh Ankan

  1. I vårt inlägg rekommenderar vi framförallt att hålla sig undan solen, solkrämerna benämner vi som ”bättre än andra solkrämer” ur ett kemikalieperspektiv men vi har själva valt att inte sälja dem. En anledning, förutom de som förklaras i inlägget, är att de inte är bra för miljön när de hamnar i våra vatten och att de bidrar till plastbergen i världen. Det bästa är att hålla sig till solkloka vanor 👍🏼. Forbrukerrådet påstår att ex. Cosmica Kids sun sensitive varken är miljöbelastande eller innehåller skadliga kemikalier, men den innehåller både silikoner och nanopartiklar (https://www.cosmica.no/produkter/sun/spf-high/cosmica-sun-kids-cream-sensitive-spf-30/). Av någon anledning hade de inte med dessa ämnen i sin bedömning 👎🏼

  1. Hej!
   Vi har tyvärr inte möjlighet att granska alla innehållsförteckningar, men jämför gärna antalet ingredienser och hur svårförståeliga ämnena är på egen hand. Kort sagt är det väldigt ovanligt att solkrämerna är så rena som de länkade. Och vår rekommendation är som sagt att undvika solkräm så mycket som möjligt, vi använder kläder och kloka soltider istället.
   Tror att Annies Enkla har fått in påfyllning nu!

Lämna ett svar

0
Varukorg
×

Kundvagn

Sök via produktnamn, produktkategori eller recept från receptshoppen.