Så väljer du Aleppotvål – En komplett guide

Hur man väljer Aleppotvål

Aleppotvålen tros var den äldsta sortens tvål och har funnits i närmare 5000 år med kändisar som Cleopatra i den trogna anhängarskaran. Fit for a Queen med andra ord! Tvålen finns i nästan oändligt många kombinationer, kvaliteter och för olika användningsområden. Det kan göra det svårt att veta vad man behöver, men det gör också att du kan hitta en välgörande tvål, med rykte om sig som världens renaste tvål, som är perfekt anpassad till din kropp och ditt hår.

Hitta rätt

Jakten på den perfekta Aleppotvålen kan delas upp i två etapper. Den första är att hitta en tvål som faktiskt är så ren och naturlig som den utger sig för att vara. Namnet Aleppotvål är nämligen inte skyddat utan kan sättas på i stort sett vilken tvål som helst. Även om de flesta Aleppotvålar är gjorda med någon typ av olivolja som bas så kan de i övrigt innehålla onödiga och kanske till och med skadliga ingredienser om tillverkaren inte är mån om innehållet. Den andra etappen handlar om att hitta en tvål som passar just dig: din hud, ditt hår eller både och.

En äkta aleppotvål är mörkt grön i mitten. Bland annat.

Är innehållet alltid rent och naturligt?

Det enda en Aleppotvål behöver innehålla är: Olivolja, Lagerbärsolja, lite lut, en gnutta salt och några droppar vatten (lutet försvinner under förtvålningen och finns inte kvar i tvålen).  Många Aleppotvålar innehåller dock glycerin, parfym eller eteriska oljor, palmolja, färgämnen och det brukar vara svårt att utläsa om råvarorna är ekologiska eller inte. Så hur vet man om man hittat rätt? Läs noga på innehållsförteckningen och kom ihåg att allt som är naturligt inte nödvändigtvis är oskadligt. Innehåller tvålen fler ingredienser än det traditionella receptet kräver kan det hända att tvålen inte funkar lika bra till hår eller för att lugna irriterad hud till exempel. Jag har testat mig igenom diverse tvålar, här är min story:

Så här kan 4 år utan schampoo se ut

Jag blev fullkomligt förälskad i den första Aleppotvålen jag köpte, mitt hår var strålande rent, blev inte lika snabbt fett och mitt självfall gick från vågor till vackra lockar. Tyvärr såldes tvålen vid ett franskt marknadsstånd utan innehållsförteckning, varumärke eller ursprungsdeklaration och när jag väl insett dess fantastiska egenskaper och användningsområden var jag långt därifrån och inget sätt att kontakta fransosen för mer information. När min underbara tvål tog slut var det dags att köpa en ny, men det var lättare sagt än gjort för tvålarna jag köpte efter det var inte alls lika bra. Huden blev inte lika mjuk, håret inte lika rent och dessutom blev det snabbt fett igen. Eftersom jag visste hur bra “rätt” tvål kan vara gav jag inte upp och efter att ha testat allt från fina ekotvålar till fulimporterade tvålar med text enbart på arabiska, hittade jag till slut en tvål som levde upp till minnet av marknadstvålen. Jag ringde och pratade med den syriske distributören och fick intygat att Olivoljan som används är ekologisk och Lagerbärsoljan kommer från obesprutade vilda bär som växer i omgivningarna, inga onödiga ingredienser eller allergiframkallande eteriska oljor -Halleluja! Jakten på den perfekta tvålen var äntligen slut och vi har varit bästa vänner sedan dess.

Den här godbiten till tvål blev också starten för vår webbshop, efter otaliga frågor om HUR jag kan ha så friskt hår efter åratal utan schampo och var man får tag på den beryktade tvålen beslöt vi oss för att ta in den och lägga upp till försäljning. Nu, nio månader senare har vi en fullfjädrad e-handel med ett utbud av ekologiska, näringspackade och etiskt framställda produkter som gör oss sprickfärdiga av stolthet.

Flytande Aleppotvål

Aleppotvålen är inte naturligt flytande och precis som andra flytande produkter tillsätts vatten som i sin tur kräver konserveringsmedel för att inte produkten ska bli dålig. Konserveringsmedel som i värsta fall är hormonstörande och i bästa fall allergiframkallande. Hård tvål är minst lika hygienisk som flytande i hemmiljö. På offentliga platser där det är en ständig ström av folk som tvättar händerna och tvålen aldrig hinner torka upp behöver man flytande tvål men det finns inga skäl att undvika en fast tvål hemma. Den är drygare, renare och, enligt mig, snyggare där den ligger på sitt tvålfat.

Tillverkning av Aleppotvål - en urtida tradition

Aleppotvålar tillverkas vanligen i Aleppo, Syrien eller i Frankrike men det finns även tillverkare på andra ställen runtom i världen. För de tre familjeföretag som står för hela produktionen av Aleppotvålarna i vår butik är tvåltillverkningen deras enda inkomstkälla. De har själva valt att stanna kvar i det krigsdrabbade Syrien och enda sättet för dem att kunna bo kvar är tack vare en jämn efterfrågan på deras hantverk, varenda tvål är rörd, skuren och stämplad för hand. Recepten och tillverkningsseden är syriernas stolthet och arv och våra tillverkare följer den till punkt och pricka.

 

Både Olivträdet och Lagerbärsbusken växer naturligt i Medelhavsområdet, samma plats som tvålen tillverkas. Tvålen lagras mellan sex månader upp till ett år, då skiftar färgen från grön till brun, inuti tvålen brukar det finnas ett parti som behållit den gröna färgen. Ju längre lagringstid desto bättre blir tvålen, med tiden skiftar pH-värdet neråt och tvålen blir tåligare att hantera.

Olika procenthalter - hitta tvålen som passar dig

Procenthalten som anges för tvålen representerar mängden lagerbärsolja. Lagerbärsoljan tillsätts i slutet av tvålprocessen och ju högre andel av denna exklusiva olja desto mer vårdande, mörkare är tvålen. Lagerbärsoljan i tvålen återfuktar samtidigt som den rengör vilket gör att man slipper den strama känslan av uttorkande hud efter tvätt, perfekt för torr och känslig hud! Oljan är antibakteriell och antifungal (motverkar svamptillväxt) vilket gör den effektiv mot mjäll och akne. Tvålen kan ha en halt av Lagerbärsolja som oftast varierar mellan 4-40% och priset varierar med mängden. Ju mer vårdande lagerbärsolja desto dyrare och exklusivare tvål. Olivoljan, som är den andra stora beståndsdelen i Aleppotvål är en mild rengörare som lämpar sig speciellt för eksemhud, akne och klåda. Behöver vi säga att kombinationen av Aleppotvålens fantastiska oljor ger snudd på en mirakelprodukt? Tvålen har en härlig naturlig “ren” doft som kommer från de förtvålade oljorna, inga doftämnen är tillsatta.

12% Aleppotvål

Vill man ha fördelarna av Lagerbärsoljan är det synd att gå under en procenthalt på 12%, den tvålen passar dig med normal hud och normal hårbotten. Om du inte brukar tänka på hur dina händer eller hårbotten mår har du troligtvis normal hud. Tvålen passar bra till handtvätt, hårtvätt och kroppstvätt för både män och kvinnor.

24% Aleppotvål

En högre andel lagerbärsolja gör susen om du har problem med kliande eller flagande hårbotten, irriterade och torra händer eller känslig hud på övriga delar av kroppen. Om du upplever att du får torrare hud och hårbotten vintertid är det bra att byta till den här tvålen under de kalla vintermånaderna. Den här tvålen är dessutom en fantastisk ersättare till raklödder och skapar en skyddande hinna mellan rakhyvel och hud samtidigt som den inte skymmer sikten, testa! Du kommer inte bli besviken.

32% Aleppotvål

En riktig lyxtvål! Den är fantastisk som ansiktsrengöring, gärna i kombination med ett par droppar olja (t.ex. Jojoba), det kanske låter konstigt men det ger en perfekt mild och återfuktande rengöring med babylena kinder som resultat. På tal om baby, om du vill använda Aleppotvål till barnen är det här den mest mjukgörande.

Den höga andelen Lagerbärsolja gör att tvålen lindrar och lugnar eksem, hudutslag och akneutbrott.

 

Aleppotvålen blir alltmer populär i takt med att fler upptäcker den, goda nyheter för de syrier som tillverkar tvålarna! Välj tvål med hjärtat och med ett Kemikalieklokt förhållningssätt.

Detta inlägg har 21 kommentarer

 1. Så intressant och spännande läsning! Är gravid och vill gärna gå över till naturligare alternativ. Kanske en jättedum fråga, men är aleppotvål ok vid graviditet och amning? Finns så många do’s and dont’s på nätet i samband med graviditet, så en blir ju alldeles nojig 😉

  1. Hej! Äkta Aleppotvål är ett utmärkt naturligt val och helt säkert! 👍🏼

 2. Hej! Jag köpte för ett tag sedan en Aleppotvål med 24% lagerbärsolja för att tvätta håret med. Skulle tippa på att jag tvättat håret kanske 5-6 ggr nu på drygt 3 v. Jag har sköljt med äppelcidervinäger blandat med vatten efteråt. När jag förra veckan var hos frisören sa han att min hårbotten såg mycket irriterad ut, och jag märker nu att det börjat klia en del. Men, jag är inte beredd att ge upp försöken än. Har du några tips på vad jag kan göra annorlunda? tacksam för tips 🙂

  1. Hej!
   När man slutar med sulfater och silikoner ser man hur håret mått ”under ytan”, vilket gör att en del upplever att håret/hårbotten ser ut och känns torrare i början. Testa att göra en hårbottenmask (recept finns här: https://www.kemikalieklok.nu/diy-harbottenmask/ ), vår Neemolja är tyvärr slut just nu men om du inte har någon hemma kan du nöja dig med bara Jojobaolja och ev honung. Använd regelbundet före tvätt och vänta med att dryga ut alltför långt mellan tvättarna tills hårbotten är balanserad. Använd svinhårsborsten i hårbotten också, det stimulerar cirkulationen till hårsäckarna och tar bort torra hudflagor. Du kan också prova med att gå över till 32% en tid.

 3. Hej! Har en fråga till dig för vet verkligen inte vad jag ska göra längre. Detta är andra gången jag försöker mig på metoden att tvätta håret med aleppo tvål. Har den här gången kört i ungefär en vecka. Mitt problem är att håret blir rent och fint i hårbotten men längderna blir flottiga så fort de har torkat. Det känns som att det är tvålrester som torkar in i håret typ. Trots att jag verkligen sköljer jätte noga och länge. Förstår inte vad jag gör för fel för vill verkligen att denna metoden ska funka. Ver du vad som kan orsaka detta?
  Hälsningar

 4. Hej! Jag undrar öllm du testat att använda mjölksyra till surskölj? Och isåfall vad tycker du om det och är det något du skulle rekommendera? 🙂

 5. Hej,
  Om man skulle vilja dela på tvålen, finns det något fiffigt sätt utan att den går sönder?

  1. Testa med en varm kniv eller en varm ståltråd. Ev smulor som blir kan du använda som tvättmedel i tvättmaskinen (riv ifall det blir större ”smulor). Lycka till!

 6. Hej! Så spännande, jag ska absolut prova detta sätt för hårvård😀 Men jag undrar, om man tränar och blir väldigt svettig mer än en gång i veckan och vill fräscha till sig efteråt även i håret, vad rekommenderar du då? Finns det någon ”light” mellantvätt metod, gärna en som inte kräver surskölj efter..? Eller ska man bara låta svetten torka och sen borsta håret?🙈

  1. Svett i hårbotten är annorlunda mot svett i tex armhålorna. Det är praktiskt taget bara salt och vatten så en sköljning med vatten ska räcka, en del väljer att göra en surskölj utan aleppotvätt innan efter träning, då får håret en light-tvätt. Lycka till!

 7. Hejsan vilken tvål ska jag använda, jag har fet hårbotten och torra toppar. Jag upplevde att tvålen satt kvar i håret fast jag sköljde noggrant. Använde surskölj ibland. Har svårt att få till det med mitt hår som är väldigt tunt med tunna hårstrån. Har provat water only oxå i flera månader men det blev heller inte bra. Mvh Emily

 8. Hej jag har nu testat aleppo tvålen med 32 % och surskölj med äppelcidervinäger, jag säger bara det är ren magi detta! Kunde kamma håret direkt , har alltid behövt massa balsam, lukten är ok, tvålen var verkligen bra på alla sätt, gjorde lock creme med sheasmör jojoba olja och tistelolja, verkar hur bra som helst! Känns riktigt bra detta med dessa naturliga produkter! Har torrt lockigt hår som går av i topparna och kliande hårbotten så de ska bli intressant att se om de kan bli ordning på kalufsen..
  Måste bara få berömma dej för ditt vackra långa hår ! Jag blir glad om mitt hår kan växa ut om så bara några cm ..Tack för en fin och informativ blogg!

  1. Hej!
   Tack, vilken fin kommentar!
   Har du läst vårt blogginlägg om naturliga tips för långt hår?
   Underbart att No Poo funkar så bra för dig, det är verkligen fantastiskt att känna att man hittar hem med naturliga produkter.

 9. Funkar det med aleppotvål när man färgat håret? Eller tvättar den ur mycket färg ?

  1. Hej!
   Den är väldigt skonsam för färgat hår, mkt bättre än de flesta schampon.
   Lycka till!

 10. Hej! Jag undrar om hur man använder aleppotvålen till ansiktet. Jag har problem med acne och har testat det mesta utan resultat. Jag har en aleppotvål som jag använder till håret och undrar om jag kan använda den till ansiktet också? Och i så fall, ska man göra en surskölj efteråt? Är rädd för om äppelcidervinäger kanske är för starkt för huden? Tack för en jättebra blogg <3

Lämna ett svar

Stäng meny
Varukorg