Kemikaliebanta – Ett sätt att få bort gifterna i hemmet

Publicerat av Kemikalieklok den

Det är många som suckar och stönar av ångest inför informationen om vilka farliga kemikalier vi har omkring oss. Jag suckade och stönade av ångest. En liten stund, sen satte jag mig ner och läste, läste och läste ännu mer. När man sen, som jag, har klickat på vartenda sökresultat och plöjt alla böcker som går att finna inom giftminimering så står det ganska klart att forskare och sakkunniga återkommer till samma ämnen som har allra störst påverkan på kropp och miljö.Här följer en liten startguide om hur man reducerar mängden gifter i hemmet med fokus på barnen och kroppen.

Barnrummet

  • Ta ut all onödig elektronik (TV, musikspelare etc.) eller ställ in dem i skåp med dörrar. Innehåller flamskyddsmedel, mjukgörare, tungmetaller och BPA.
  • Rensa ut kläder med stora plasttryck, särskilt de som känns kladdiga att ta på. Kan innehålla hormonstörande ftalater.
  • Ersätt mjuka plastleksaker med leksaker i tyg, trä och godkänt naturgummi. Hårdplast är bättre än mjuk plast även om det inte alltid är säkra kort, båda kan innehålla varierande mängd av ftalater och bisfenoler. Lego och Duplo (original) är dock bra! 
  • Rensa ut leksaker som innehåller batterier (låter/lyser). Risk för att de innehåller tungmetaller och flamskyddsmedel.

 

Köket

Värme och plast som kommer i kontakt med mat är en dålig kombination. Skadliga ämnen (ftalater, perfluorerade ämnen, formaldehyd och bisfenoler) kan läcka ut i maten och tas upp genom mag- tarmkanalen.

  • Byt ut köksredskap i plast, börja med stekspaden, vispen och durkslaget som i högre grad riskerar att bli rejält upphettad vid matlagning. Använd istället trä eller rostfritt.
  • Värm aldrig mat i matlådor av plast. Eftersom maten ofta är varm när man lägger ner den i lådan rekommenderar vi att man byter ut plastlådorna mot liknande i glas eller rostfritt.
  • Används nappflaska? Välj en i glas eller rostfritt stål. Själva sugdelen brukar vara gjord av medicinskt silikon eller naturgummi och är inte skadlig.
  • Låt barnen äta och dricka ur plastfria alternativ. Porslin och glas är bättre alternativ, även om de riskerar att gå sönder lättare. Ett tips är att köpa “barnservisen” på loppis, assietter och skålar är lätta att hitta för ett par kronor styck.

Glöm inte dammsuga/dammtorka! Många ämnen som läcker från sakerna vi har hemma lägger sig i dammet på golvet där våra små kryper omkring så gör vad du kan för att undvika kemikaliefyllda dammråttor.

Kategorier: Kemikalieklok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0