DIY – Nattkräm

Publicerat av Kemikalieklok den

Nattkräm

Det  här grundreceptet är speciellt bra om du lider av akne eller har fet hy. Om du istället har torr/normal hy så hittar du här även enkla förändringar i receptet för att anpassa krämen till just din hudtyp!

Har du besvär av akne ska du absolut undvika mineraloljor (gjorda av råolja), men även en del vegetabiliska oljor som inte samarbetar på bästa sätt med hudens fettproduktion. Ingredienserna i den här nattkrämen är utvalda för att vårda din hy utan att täppa till porer. Nattkrämen är inte kladdig, men den är tyngre och tar lite längre tid att gå in i huden än en ansiktsolja eller dagkräm, precis som det ska vara!

Ingredienser:

 • 55 g (4 msk/ 60 ml) Ekologiskt Raw Sheasmör
 • 30 ml  (2 msk) Ekologisk Jojobaolja
 • 20 ml (1 msk + 1 tsk) Ekologisk Tistelolja
 • 10 ml (2 tsk) Ekologisk Arganolja

Gör så här:

Värm sheasmöret i ett vattenbad tills det smälter, ta sedan av från värmen. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning och ställ sedan in i frysen ca 30 min för att svalna och stelna. Vispa blandningen jämn och krämig med hjälp av en elvisp, en minut brukar vara lagom.  Färdigt! Häll upp i passande glasburk.

Applicera en liten mängd Nattkräm på kvällen efter att du tvättat ansiktet, badda först med vatten om du torkat med handduk så att nattkrämen har rikligt med fukt att kapsla in under natten. Nästa morgon brukar ansiktet, vid regelbunden användning, kännas perfekt återfuktat och du kanske till och med kan skippa din morgonrutin!

Har du inte akne?

Byt ut tisteloljan mot avokadoolja om du har torr hy, eller mot hampfröolja om du har normal hy.

Lång, se bäst-före datum på förpackningarna (oftast ca 1,5 år).

Kategorier: AnsikteDIY - Recept

2 kommentarer

Annika Elofsson · 31 oktober, 2018 kl. 21:42

Kan ni inte gör ett inslag om oljor. Mineralolja, vegetabilisk, eterisk. Tror jag börjar fatta skillnaden. Men om jag bara springer på en olja, hur vet man då vad det är för olja? Är all doft skadlig/allergiframkallande. Lavendel ska väl vara lugnande, har det i trädgården som jag tänkt torka och göra något med. Borde man låta bli det?

Hörde när ni pratade om att kanske göra en live om textilier och stoppning. Den ser jag fram emot, lika förvirrande där! Vad kan man ha för fyllning i kuddar mm egentligen?

Tusen tack för all information och kunskap! Ni gör det enkelt och roligt att vilja vara kemikalieklok. ❤❤❤

  Kemikalieklok · 5 november, 2018 kl. 14:04

  Hej!

  Tack för dina fina ord!
  Det ska vi försöka göra 🙂
  I korthet: mineraloljor är inte farliga men gjorda på ändliga resurser och tillför ingen näring.
  De oljor vi säljer kallas för Vegetabiliska oljor.
  Eteriska oljor innehåller ofta /(alltid?) ämnen som är allergiframkallande. Ett bättre sätt att få lite doft är att torka blomman/växten och sedan låta den dra i olja några veckor. Då får du en mycket mildare produkt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0