Ditt hår behöver inte kemikalier

Publicerat av Kemikalieklok den

Naturligt -som håret ska vara

200 kemikalier om dagen utsätts vi för bara från hud- och hårvård. En del ofarliga, andra hälsoskadliga och vissa bara onödiga. I samband med våra föreläsningar och workshops om Kemikalier i badrumsskåpet får jag många frågor om mitt hår. Går det verkligen att sköta ett långt, tjockt och krävande hår utan kemikaliestinna specialprodukter? Svaret är att det går och håret mår ännu bättre.

Jag har tidigare behövt tvätta mitt hår varannan dag för att det så snabbt blir fett. Vanliga balsam känns som klister i mitt hår och för drygt 10 år sedan klippte jag faktiskt av allt för att det aldrig kändes snyggt och var för jobbigt att sköta.

 

Kemikalierna hjälper inte ditt hår

Vanliga schampon innehåller sulfater (SLS, SLES på innehållsförteckningen), kanske inte så giftiga men de skapar ett beroende av täta hårtvättar. Sulfaterna torkar ut hårbotten vilket gör att hårbotten svarar med att producera mer fett. Så ju oftare du tvättar håret desto fetare blir håret. Vanliga balsam innehåller silikoner, förutom att de troligtvis är svårnedbrytbara i naturen så lägger de sig som en hinna över hårstrået vilket gör att håret inte orkar hålla sin naturliga form. Inte nog med det, silikonerna kan bara tvättas ur med ovanstående starka sulfater. Går du över till ett skonsammare schampo utan att byta ut balsamet kommer du få en beläggning på håret som snart känns smutsig.

Tvätta håret med aleppotvål

 

Lösningen kan ta tid. Men du kommer inte ångra dig.

Med sulfatfria tvättmetoder gick jag från att behöva tvätta håret varannan dag till var 7:e -10:e dag! När jag slutade med silikoner gick mitt hår från lätt vågigt till lockigt, hårstråna var inte längre tyngda av silikoner. Det här hände inte över en natt. När hårbotten är programmerad för att producera en massa fett för att kompensera för sulfaternas uttorkande effekt kommer håret att kännas fett till en början. Räkna med en omställningsperiod där du drygar ut någon extra dag då och då mellan tvättarna. Och kom ihåg att tvätta håret med sulfatschampot en sista gång för att att få ur eventuella silikonrester.

Använd tvål istället för schampo

 

Resultatet? Få tjockare hår naturligt.

Jag och många andra upplever ett mer välmående hår som växer så det knakar, blir tjockare och håller sig rent längre. Jag har nu mitt längsta hår någonsin!

Det finns många olika produkter att använda och ingen passar för alla. Ditt hår är precis som din kropp unik och man får testa sig fram till en metod som passar.

Tvål istället för schampo – Tvätta håret med aleppotvål

Steg 1: Läs innehållsförteckningen
Det finns flytande schampon utan sulfater och silikonfria balsam, det är dock fortfarande risk att produkten innehåller skadliga kemikalier då vatteninnehållet kräver konserveringsmedel. Undvik SLS, SLES och ämnen som slutar på -one (t.ex. dimethicone).
 
Steg 2: Gå över till schampotvålar
Hårdtvålar innehåller sällan konstiga konserveringsmedel och löddrar lättare, vilket flytande sulfatfria schampon sällan gör. Man gnuggar tvålen i hårbotten på samma sätt som på övriga kroppen och sköljer ur. På grund av högt pH-värde behöver man ofta skölja håret med något surt. Till exempel vatten med ett par matskedar vinäger eller citronjuice i, detta ger en utredande balsameffekt. Jag använder oftast en Aleppotvål som är vårdande och rengör effektivt med fint lödder.
 
Här kan du köpa Aleppotvål för normal hårbotten & Aleppotvål för känslig hårbotten

Steg 3: Hardcore No Poo
Man kan också tvätta håret helt utan köpeprodukter. Rågmjöl, ägg, bikarbonat och honung är populära livsmedel att rengöra håret med. Det är billigt och förvånansvärt effektivt! Får en att undra varför vi någonsin köper färdiga schampon. Här är ett recept jag gillar:

  • 1 ägg
  • 3msk vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Juice från en halv citron (sila först!)    Blanda i en gammal schampoflaska och fördela i blött hår. Skölj ur med svalt vatten för att inte få äggröra i håret! Behövs inget balsam eller efterskölj.

Personligen varierar jag mellan alla tre stegen. Aleppotvålen har varit min standardprodukt i flera år, men torra vinterdagar använder jag flytande balsam. När jag vill ge håret lite extra kärlek gör jag egna inpackningar och schampon av skafferivaror.
 

Fundersam över barnens hud- och hårvårdsprodukter? Här är våra bästa tips för giftfri hårvård för barn!


2 kommentarer

Josefine · 18 oktober, 2018 kl. 04:36

Hur lång tid tar själva övergången? Har precis börjat med aleppotvålen och mitt hår blir väldigt fattigt.

    Kemikalieklok · 19 oktober, 2018 kl. 09:03

    Det beror på ditt hår. Det kan gå snabbt, eller ta lite tid. Man brukar tala om allt ifrån ett par veckor till 4 – 5 månader innan håret har ställt om helt. Glöm inte sursköljen! 👍🏻

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0