Den ofta förbisedda kemikalieboven

Att det lurar skadliga kemikalier i badrumsskåpet har många fått upp ögonen för. Hormonstörande konserveringsmedel som parabener och BHT/BHA, svårnedbrytbara teflonämnen och silikoner och mikroplaster som förgiftar haven för att nämna några. Men några värstingprodukter har fått alldeles för lite uppmärksamhet.

Din kropp är ett experiment i väntan på lagändringar

En vanlig flergångsrakhyvel eller engångsrakhyvel med mjukgörande remsor eller en flaska raklödder kan innehålla upp till 50 olika kemikalier. En del är harmlösa. Andra, såsom polyetylenplast är främst skadliga för miljön. Men sen har vi ett gäng kemikalier som inte alls är bra för oss. Vanliga konserveringsmedel i raklödder och de här mjukgörande remsorna är BHT eller BHA, ämnen som finns på något som kallas för SIN-listan. Den här listan är en systerlista till EU:s kandidatlista för ”Särskilt farliga ämnen”. Kandidatförteckningen är en väntelista för ämnen man tror/vet är väldigt skadliga men som man inte hunnit sammanställa tillräckligt med forskning kring för att lagstifta bort och SIN-listan innehåller ämnen som har en liknande molekylstruktur och därför misstänks ha samma skadliga hälsoeffekter som ämnena på kandidatförteckningen.

"En ny kemikalie tas fram var tredje sekund...

...och kan ta decennier att klassa som skadlig"

Utöver BHT och BHA är det även vanligt med konstaterat hormonstörande parabener, allergiframkallande parfymämnen (syntetiska och naturliga), råolja, uttorkande sulfater och flertalet PEG-ämnen, gärna flera i samma produkt. De sistnämnda är kritiserade för att bilda cancerframkallande ämnen när ingredienserna oxideras. 

Aloe Vera, Vitamin E, miljögifter och hormonstörande ämnen. Det är mycket som ryms på en remsa.

Mjukgörande remsor marknadsförs såhär: ”innehåller Aloe Vera och VitaminE”. Och det låter ju bra, eller hur? Dessa ämnen framhålls gärna eftersom man tänker sig att de medför positiva effekter för rakupplevelsen. Vad man medvetet undanhåller är att den även innehåller BHT, ett konserveringsmedel som borgar för utmärkt ekonomi för de tillverkande företagen eftersom det gör att remsorna inte behöver vara en färskvara. BHA/BHT är miljögiftigt och misstänkt hormonstörande. 

Moderna rakhyvlar är en dålig affär

Engångshyvlar och rakhuvuden rekommenderas bytas ut minst en gång i månaden, men dubbelt eller tre gånger så ofta om du rakar dig varje dag. Då räknar man både in att bladen blir slöa och att det skapas bakterietillväxt mellan bladen eftersom de sitter så tätt ihop och är svåra att få helt rena mellan rakningarna. Bakterietillväxt bidrar till irriterad hy och röda prickar. Har du ett blad hemma med någon variant av trippla uppsättningar intryckta i ett litet plasthölje så har du säkerligen ett lager med gammalt hår inkilat mellan bladen. Omöjligt att få bort och gör hyvlarna slöare snabbare. Varför vi behöver dubbelblad och trippelblad när endast ett blad var fullt tillräckligt förr i tiden? Det betyder enbart att vi sliter på (och betalar för) tre blad åt gången, istället för ett. 

Miljön får betala för ett ofrånkomligt svinn

Produkterna är svåra att återvinna eftersom de består av både plast och metall och hyvlarna får inte sorteras som varken metall- eller plast på återvinningsstationen. Det innebär att 12-36 hyvlar eller rakhuvuden slängs per person och år. Bara i Sverige innebär det att miljontals produkter tillverkas och slängs utan att återvinnas, helt i onödan!

 

“Vi har inte råd att vara så oförsiktiga med våra resurser”

Vad finns kvar om vi tar bort plast, kemikalier och slöseri?  En 80 år gammal innovation. 

Med en ansvarsfullt producerad rakhyvel av ekologiskt odlad bambu och återvinningsbart stål behövs inga engångsprodukter och när rakhyveln har gjort sitt många år fram i tiden kan hela produkten återvinnas, bambuhandtaget kan till och med komposteras!

Rakbladen behöver bytas ut då och då och eftersom de är gjorda av rostfritt stål kan de återvinnas och innehåller varken skadliga konserveringsmedel, parfymämnen eller plast.

Dessutom är påfyllningsrakbladen många gånger billigare än de för plasthyvlar.

Vad ska man använda istället för skumma raklödder?

Aleppotvålen är fantastisk som raktvål! Den ger en skyddande och vårdande hinna mellan hud och rakhyvel och gör, tillsammans med ett fräscht rakblad, rakningen i det närmaste friktionsfri. Välj en traditionell tvål med obesprutade ingredienser och som bara innehåller olivolja och lagerbärsolja, Aleppotvål 24% passar väldigt bra för rakning av kropp och ansikte. Glöm inte återfukta med ett par droppar valfri olja, här är en fantastisk arganolja av riktigt bra kvalite. 

Vanliga myter om säkerhetsrakhyvlar

Myt #1: Man skär sig oftare

Rakbladen kan precis som de i andra rakhyvlar skada huden, men med rätt teknik kan säkerhetsrakhyveln till och med hjälpa dig att skära dig mindre. När man låter säkerhetsrakhyvelns tyngd göra jobbet och bara drar med hyveln över huden utan att trycka får du en skonsam och säker rakning. Man ska alltså inte trycka och dra så som man ofta gör med en lättviktig plasthyvel och tekniken lär man sig snabbt.

Myt #2: Man kan inte använda den till hela kroppen

En del känner sig obekväma av tanken att använda en säkerhetsrakhyvel på intimområden. Precis som i ovanstående punkt så behöver man mindre tryck med säkerhetsrakhyveln så rakningen blir tvärtom snällare. En skillnad kan dock vara att en del plasthyvlar har rörliga huvuden som följer med i ojämna områden, men är du bekväm med en vanlig engångshyvel med fast huvud så funkar säkerhetsrakhyveln lika bra.

Myt #3: Den är för män

Nej! Säkerhetsrakhyveln är utmärkt för att ta bort hår. Punkt. Det spelar ingen roll vem håret sitter på. När man vant sig vid att använda hyveln kan man dock köpa olika rakblad anpassade för tunt hår, grov skäggväxt osv. Men standardblad passar de allra flesta.

Myt #4: Den är svår att hålla i

Många säkerhetsrakhyvlar har ett väldigt kort handtag som kan göra det svårt, speciellt om man har stora händer. Rakhyveln vi rekommenderar har ett lite längre handtag och bambun ger ett extra bra grepp för att ge en trygg och bekväm rakning.

Här är bästa rakhyveln för dig och miljön!

Kategorier: Kemikalieklok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0